Neem contact met ons op

Bestemmingsplan busbaan Kruisvaart onherroepelijk

Pijler

Het bestemmingsplan voor de Busbaan Kruisvaart en de meegecoördineerde omgevingsvergunning is onherroepelijk sinds 4 juli jongstleden. Het bestemmingsplan maakt de aanleg van een busbaan naar het Centraal Station in Utrecht mogelijk. PartnersRO heeft de procedure van het bestemmingsplan begeleid en het bestemmingsplan opgesteld.

De toekomstige busbaan ligt tussen het spoor en de Kruisvaart. De aanleg van de busbaan is nodig om de tram naar de Uithof aan de andere zijde van het spoor mogelijk te maken. Ter plaatse van de Adama van Scheltemabaan rijden nu de bussen naar Utrecht Centraal station. Door de aanleg van de tram kunnen de bussen hier in de toekomst geen gebruik meer van maken. De ontwikkeling lag erg gevoelig in de omgeving. De gemeente heeft op basis van een participatietraject met de bewoners het ontwerp voor de busbaan op een aantal punten aangepast.

Het uiteindelijke ontwerp (impressie) is door PartnersRO vertaald in het bestemmingsplan en zorgvuldig onderbouwd. De planning van het project was zeer kritisch, aangezien de aanleg van de busbaan mede bepalend is voor de aanleg van de tram. De procedure van het bestemmingsplan moest daarom zo vlot mogelijk verlopen. Er is geen beroep ingesteld bij de Raad van State. Deze zomer is gestart met de voorbereidingen om de busbaan begin 2016 in gebruik te kunnen nemen.